ΚΙΑΤΟ ΚΑΙΡΟΣ

Μεγάλες καταστροφές απ’ την κακοκαιρία σε καλλιέργειες στο Κιάτο και τις όμορες περιοχές

Η κακοκαιρία,  έπληξε αστικές και αγροτικές περιοχές, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στην υποδομή όσο και σε καλλιέργειες.

Στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής και μέσα σε 20 λεπτά οι περιοχές Κιάτου, Μουλκίου, Βασιλικού, Σουλίου, Πασίου και γύρω περιοχές υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή.

«Ο τόπος βομβαρδίστηκε για 15 λεπτά με χαλάζι σε σχήμα καρυδιού μαζί με ανεμοστρόβιλο. Για να καταλάβετε το μέγεθος, ήταν λες και είχε χιονίσει και το είχε στρώσει 20 πόντους. Τόσα χρόνια δεν έχω ξαναδεί τέτοιο καιρικό φαινόμενο. Είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή», λέει ο Γεώργας Χρήστος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κιάτου Τραγάνας.

Αποτέλεσμα ήταν το 100% της περιοχής  να καταστραφεί, όπως και οι παραγωγοί της περιοχής, οι οποίοι είναι σε απόγνωση. «Ξετινάχτηκαν όλες οι ελιές. Τα δέντρα στα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρινιά) ήταν φορτωμένα, και έτοιμα για κοπή. Τώρα αυτό που αντικρίζουμε είναι στρώμα από ελιές στο έδαφος και λεμόνια πορτοκάλια μανταρίνια χτυπημένα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά», σημειώνει ο Τσακανίκας Παναγιώτης Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μουλκίου.

Μάλιστα, αναφέρονται περιπτώσεις που εκτός απ’ τον καρπό, στο έδαφος έπεσαν κλαδιά ή ακόμη και κορμοί απ’ τα ίδια τα δέντρα

Πλήρη εικόνα θα υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα γίνουν οι αναγγελίες και θα ξεκινήσει η καταγραφή απ’ τον ΕΛΓΑ. Υπενθυμίζουμε ότι οι αγρότες έχουν προθεσμία 15 ημερών απ’ την εκδήλωση της καταστροφής, για να κάνουν την αναγγελία. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ για το έτος 2019.

Νέα

Διαβάστε τα τελευταία Νέα του Συνεταιρισμού μας

Υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ

Περισσότερα...